Međunarodni dan bijelog štapa obilježen najinkluzivnije moguće — u sklopu Film svima 2024 prikazani inkluzivni filmovi u Palachu

15.10. je dan kada se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, a mi smo ga proveli uz dva filma i dobre razgovore! U prostoru Palacha pogledali smo 2 filma: Žarko, razmazit ćeš dite, Veljka i Milivoja Popovića prema Tisji Kljaković Braić te Nema mjesta, Jelene Oroz. Oba su filma opremljena audiodeskripcijom, snimkom prijevoda na HZJ i inkluzivnim titlovima kako bi u njemu mogle uživati i osobe oštećena vida i sluha. Tako smo pogledali toplu splitsku priču o odrastanju u 80-ima s najkul djedom, ali i saznali kakav bi to bio svijet da auti imaju noge.
Projekt Film svima udruge Filmaktiv, Udruge gluhih i nagluhih PGŽ te Udruge slijepih PGŽ od 2016. godine intenzivno radi na inkluziviranju kulturnih praksi kako bi pristup bio svima omogućen. Zato nam je posebno drago da smo našim inkluzivnim praksama doprinjeli obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava već gotovo 100 godina. Zanimljivo je da je za pokretanje ove inicijative zaslužna žena, gospođica Guilly d’Herbmont, koja je 15.10.1930. predložila da bijeli štap postane zaštitni znak slijepih osoba u prometu. 

Film svima 2024 organiziraju Filmaktiv + Udruga gluhih i nagluhih PGŽ + Udruga slijepih PGŽ uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske + Grada Rijeke + Hrvatskog audiovizualnog centra + Zaklade Kultura nova + Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka + Art-kinom + HNK Ivana pl. Zajca te Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti.


Warning: Array to string conversion in /home/filmsvima/domains/kulturasvima.filmsvima.com/public_html/wp/wp-content/themes/kulturasvima/inc/wm-extra.php on line 72
Array